NCTS

Nacionalna primjena NCTS-a počinje 28. februara 2024.godine

Nacionalna primjena NCTS-a počinje 28. februara 2024.godine

Nacionalna primjena Novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema (NCTS), u Crnoj Gori, će početi 28. februara 2024.godine.  Nakon ovog datuma, tranzitni postupak će se sprovoditi isključivo upotrebom NCTS-a.

Cilj primjene NCTS-a je modernizacija javne uprave primjenom zajedničkog tranzitnog postupka, uz istovremeno uvođenje moderne informacione arhitekture i tehnologije u carinski informacioni sistem. Tokom projekta za NCTS, finansiranog iz IPA sredstava, sprovedene su aktivnosti u cilju ispunjavanja uslova za pristupanje Crne Gore Konvenciji o zajedničkom tranzitnom postupku i Konvenciji o pojednostavljenju formalnosti u trgovini robom, što je jedno od završnih mjerila PP 29 - Carinska unija. Ove aktivnosti su obuhvatile izradu aplikacija, izmjenu zakonodavstva i obuke zainteresovanih strana. Uspostavljanje zajedničkog tranzitnog postupka će olakšati trgovinu, osigurati brži protok robe, uvesti jednostavnije procedure, smanjiti troškove i povećati konkurentnost domaćih privrednih subjekata na evropskom tržištu. Zajednički tranzitni postupak predstavlja tranzit robe između svih zemalja članica Konvencije o zajedničkom tranzitnom postupku, odnosno država članica Evropske unije i EFTA, kao i Turske, Sjeverne Makedonije, Republike Srbije, Ujedinjenog Kraljevstva i Ukrajine.

Jedan od uslova za pristupanje Crne Gore navedenim konvencijama je da se tranzitni postupak, korišćenjem nacionalne aplikacije i procedura u skladu sa novim propisima, sprovodi određeni period na nacionalnom nivou, kako bi pokazali spremnost za njihovu punu primjenu. Privrednim subjektima i njihovim zastupnicima je kroz pilot primjenu NCTS-a, koja je počela u maju 2022., omogućeno da se upoznaju s novim sistemom i aplikacijom, kako bi se na vrijeme pripremili za nacionalnu primjenu. Od avgusta 2023. godine u pilot primjenu NCTS-a su uključene sve carinske ispostave u Crnoj Gori.

Uprava prihoda i carina intezivno radi na stvaranju uslova za početak nacionalne primjene NCTS-a u Crnoj Gori. Kako se deklaracije u NCTS-u podnose u elektronskom obliku, neophodno je da svi privredni subjekti koji sprovode tranzitni postupak imaju odobrenje za elektronsku razmjenu podataka u tranzitnom postupku. Formalni zahtjevi za odobravanje elektronske komunikacije za tranzitni postupak se dostavljaju arhivi Uprave prihoda i carina (na adresi Oktobarske revolucije 128, Podgorica) a snimljeni javni ključ digitalnog sertifikata (fajl sa ekstenzijom .cer) na mejl adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.. Formu navedenog zahtjeva možete preuzeti sa https://ecarina.me/ncts-blog/obavjestenje-o-nacinu-postupku-i-uslovima-za-izdavanje-odobrenja-za-sprovodenje-formalnosti-u-tranzitnom-postupku-tehnikom-elektronske-obrade-podataka. Obrazac sadrži i „Uputstvo za popunjavanje obrasca zahtjeva“ kojim je preciziran način popunjavanja istog. Na navedenoj stranici je objavljeno i Obavještenje kojim se precizira način, procedura i uslovi koji moraju biti ispunjeni za izdavanje odobrenja za elektronsku razmjenu podataka u tranzitnom postupku. Ukoliko su potrebna dodatna pojašnjenja, privredni subjekti se mogu obratiti Grupi za tranzit na 020/442-023 i mejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

Za probleme u pilot primjeni NCTS-a, kao i nacionalnoj primjeni NCTS-a, obezbijeđena je podrška putem tel. br. 067/197-149 i mejla Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

Related Articles

eCarina.me

Na ovom Web portalu  mozete pronaći

korisne informacije o sistemima E-Carine

koji se pripremaju u Upravi carina Crne Gore.