Aktuelnosti

UPC i PKCG održale sastanak o budućim projektima u vezi TIR i ATA karneta

Predstavnici Uprave prihoda i carina i Privredne komore Crne Gore su, dana 31.07.2023. godine, održali početni sastanak o budućim projektima u vezi digitalizacije u postupcima sa TIR i ATA karnetima.

Predstavnici UPC su predstavili realizaciju i benefite NCTS Projekta, koji je u završnoj fazi. Takođe, upoznali su predstavnike PKCG da je Crna Gora, nakon uvođenja NCTS Faze 5, u obavezi da implementira i naredne faze po dinamici Evropske komisije. Za NCTS Fazu 6 planirana je realizacija do kraja 2025.godine, po trenutnom planu, a koja pretpostavlja povezanost NCTS aplikacije sa sistemom eTIR.

Predstavnici PKCG su prezentovali proceduru i podatke o izdavanju ATA i TIR karneta. Pojasnili su da je planirana izrada novog Sistema za eATA u okviru PKCG Projekta za digitalizaciju usluga, a da su otvoreni za saradnju sa UPC po ovom pitanju, ako je cjelishodnije da se pristupi zajedničkom projektu.

U cilju bržeg okončanja postupka po ATA karnetu, razmatrano je da se izradi povezanost baze PKCG sa SEED aplikacijom UPC, kako bi carinici imali unaprijed podatke o planiranim tranzitnim postupcima robe koju prati ATA karnet.

Kako već postoji nacionalni sistem za eTIR razmatrana je mogućnost za povezivanje sa UPC i drugim državama.

Sastanak je protekao u međusobnom uvažavanju i zajedničkom zaključku da je dosadašnja saradnja bila na dobrom nivou i da će se saradnja ove dvije institucije nastaviti i na realizaciji navedenih projekata.

Related Articles

eCarina.me

Na ovom Web portalu  mozete pronaći

korisne informacije o sistemima E-Carine

koji se pripremaju u Upravi carina Crne Gore.