Aktuelnosti

Bulajić: Višestruki benefiti koje donosi status ovlašćenih privrednih subjekata

Bulajić: Višestruki benefiti koje donosi status ovlašćenih privrednih subjekata

V.d. direktora UPC Vladimir Bulajić predvodi  delegaciju Uprave prihoda i carina Crne Gore, koja učestvuje na “Regionalnoj AEO konferenciji – Unapređenje programa AEO u regionu – prihvatanje kulture digitalnih podataka u cilju stalnih poboljšanja, bolje transparentnosti, jačeg partnerstva i otpornosti”, koja se održava 3. i 4. novembra u Beogradu. Konferencija je organizovana u okviru Projekta „Podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji“, koji finansiraju Evropska unija i Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke (BMZ), a sprovodi ga Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ).

Konferencija okuplja goste visokog ranga iz državnih uprava i kompanija, kako bi razgovarali o najboljim globalnim, EU i regionalnim praksama u vođenju AEO programa (program ovlašćenih privrednih subjekata) i kako bi ispitali potencijalne mogućnosti za podizanje trgovinskih olakšica u regionu na viši nivo.

V.d. direktora UPC Vladimir Bulajić bio je jedan od panelista na High level panelu, koji je organizovan na temu „Korišćenje analitike podataka za unapređenje AEO programa“, na kom su učestvovali direktori carinskih uprava iz regiona i tom prilikom istakao da je UPC spremna za implementaciju AEO u praksi, ali je neophodno da i privreda sa svoje strane bude spremna, kako bi ostvarili zajedničke benefite.

Zbog toga kontinuirano promovišemo ovaj institut, kako bi pojasnili koje uslove privredni subjekti moraju ispuniti da bi dobili status koji predstavlja najviši stepen partnerstva između carine i privrede. Takođe predstavljamo i benefite koji proizilaze iz ovog statusa, koji su brojni i uključuju međunarodno priznatu pouzdanost firme, brži transport robe do odredišta, olakšice u vezi sa carinskim postupcima i carinskom kontrolom. U svemu ovome imamo podršku GIZ- a koji angažovanjem međunarodnih eksperata pruža dodatnu podršku privrednim subjektima u Crnoj Gori da se pripreme za apliciranje za dobijanje ovog statusa.“

Uz prisustvo Regionalnog udruženja AEO i carinskih uprava CEFTA- e, tokom konferencije je organizovan i dodatni sastanak, koji je imao za cilj zajedničko sagledavanje i razumijevanje trenutne situacije, umrežavanje i definisanje obaveza u smislu jačanja javno - privatne saradnje.

Related Articles

eCarina.me

Na ovom Web portalu  mozete pronaći

korisne informacije o sistemima E-Carine

koji se pripremaju u Upravi carina Crne Gore.